Холодоагенти: призначення і застосування


Холодоагенти – це галогенвмісткі вуглеводні, які в звичайних умовах являють собою газ або безбарвну рідину. Один з видів холодоагенту – фреон, який використовується в установках і системах кондиціонування, а також в холодильних машинах. Що стосується фізичних властивостей, слід зазначити, що ця речовина не має характерного кольору і запаху, неважливо в якій формі вона знаходиться (газоподібній чи рідкій). Холодоагенти погано розчиняються в полярному розчиннику і воді, і добре розчиняються в неполярному органічному розчиннику.

Де жзастосовуються холодоагенти?

Так як ця речовина інертна, не займається навіть при контакті з вогнем, тому вона не є вибухонебезпечною. Але слід зазначити, що при сильному нагріванні (до 250С і вище) з холодоагентів виділяються отруйні продукти, наприклад, фосген. Як відомо, фосген був хімічною зброєю ще в першу світову війну.

Фреон широко використовується в автономних і централізованих охолоджувальних системах, в транспортних рефрижераторах, гвинтових компресорах і т.д.

Хладон характеризується простотою виробництва, безпекою зберігання і транспортування. Його використовують як охолоджувальний агент в промислових і побутових кондиціонерах і холодильних агрегатах, як розпилювач в аерозольних балончиках, а також в якості піноутворювача при виробництві пінопластів і пінополіуретанів.

До всього ж, холодоагент застосовується в якості інертного розчинника, миючого засобу і реагенту при створенні інтегральних схем для сухого розпилення.

 
Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар  
Ім'я
Email
Введіть коментар
43 + ? =48
Введіть капчу
В начало