Елегаз і його властивості


Коли підвищується номінальний струм відключення і номінальна напруга, слід модернізувати пристрій вимикачів, а також знайти середу, яка відрізняється підвищеною електричною міцністю і дугогасильними здібностями. Під спостереження потрапили фреон, шестифториста сірка і чотирихлористий вуглець. У підсумку через підвищену електричну міцність і добрі дугогасильні характеристики на перше місце вийшла шестифториста сірка SF6. Даний газ отримав назву електротехнічний газ або елегаз.

Елегаз є електронегативний газ, молекули якого захоплюють електрони. У зв’язку з цим виробляються важкі, малорухливі іони, що повільно розганяються електричним полем. Все це дає можливість елегазу працювати з підвищеною електричною міцністю. Так як елегаз відрізняється хімічною інертністю (до 800 °С), допускається збільшення температури мідних контактів з 75 до 90 °С. Завдяки цьому було підвищено струмове навантаження апарату. Елегаз є негорючим і пожежобезпечною речовиною. Його чудові характеристики дали можливість застосовувати його в багатьох напрямках:

  • високовольтні вимикачі,
  • силові трансформатори,
  • кабелі високої напруги
  • герметизовані комплектні розподільчі пристрої.

Елегаз має свої мінуси: при значному підвищенні температури речовина переходить з газоподібного в рідкий стан. В електричних пристроях використовують елегаз високого очищення від домішок.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар  
Ім'я
Email
Введіть коментар
32 + ? =41
Введіть капчу
В начало