Як з’явилися холодоагенти


Сучасне суспільство настільки звикло до неймовірного івибору холодильного обладнання: від морозильних камер до холодильних складів, що ми навіть не уявляємо собі, як ще століття тому люди обходилися без такої необхідної для збереження продуктів техніки. Перший раз людство зіштовхнулося з холодильною установкою в 19 столітті, коли була створена перша компрессионная машина (1834 рік). Саме в цей час з’являються перші холодоагенти на основі діетилового ефіру.

Великими обсягами холодильні установки почали випускати на початку 20 століття в США. Холодоагенти для тих холодильників були небезпечні і для навколишнього середовища, і могли завдати шкоди здоров’ю людини у разі витоку. Перші холодильники працювали на основі аміаку і різних ефірів. Часті поломки холодильників таких видів і контакт людини з аміаком нерідко призводили до летального результату, що і послужило просуванню науки вперед і пошуку безпечних холодоагентів. Наступні холодоагенти називалися фреонами метанова ряду.

Фреони – газ без кольору і запаху, повністю безпечний для життєдіяльності людини. У наш час ці холодоагенти відрізняються своїми властивостями і хімічним складом. Єдині умови для фреонів – температура кипіння при атмосферному тиску повинна бути мінусовій, висока хладопроізводітельность, конденсація при низькому тиску, великий коефіцієнт теплопередачі і теплопровідності. Також важливо, щоб холодоагенти були невисокої вартості. Всім цим вимогам відповідають фреони R-11, R-12, R-22. Для холодильних установок з дуже низькими температурами застосовуються холодоагенти R-13, R-13B1 і R-503.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар  
Ім'я
Email
Введіть коментар
41 + ? =42
Введіть капчу
В начало